Dagverse, gezonde en betaalbare bedrijfscatering. Gratis bezorgd bij u op kantoor in Utrecht.

CookCook! verzorgt dagverse, gezonde en betaalbare catering. Er is steeds meer vraag naar gezonde, duurzame bedrijfscatering. Maar wat is nou precies gezond? En wat niet? 


CookCook! heeft alle inzichten over gezonde voeding die mentale prestaties verbetert gebundeld in een unieke voedingsmethodiek. Onze Breinspijs™ catering is speciaal ontwikkeld voor mensen die beter willen nadenken, leren en concentreren. Lees meer


Koploper
Uit analyse van big data blijkt dat Nederland van alle landen het meest ‘health-conscious’ is. Uit hetzelfde onderzoek blijkt dat er geen een-op-een relatie is tussen gezonde voeding en een goede gezondheid. De claims van voedingsmafia en dieetgoeroes ten spijt, ligt de relatie een stuk complexer. We kunnen veilig stellen dat we zijn doorgeslagen in onze gezondheidscultus. Maar hoe eet je wél gezond?  

Eet met smaak 
Wat ons betreft is gezond eten vooral een zaak van nuchter blijven. Dus: eet gevarieerd, niet te grote porties ineens en niet teveel op een dag. Eten is altijd gezonder als het met met smaak wordt gegeten. Zonder schuldgevoel, want voeding hoeft nooit gedemoniseerd te worden (bewijst ook dit onderzoek). Als enige uitzondering op deze regel mogen (wat ons betreft) light producten, transvetten, conserveringszouten (we eten schijnbaar gemiddeld per jaar een kilo zout teveel) en onnodige suikers van het menu.

Tips voor meer energie
De uitdaging is gedurende de dag je voedselinname – en hiermee de suikerspiegel – zo stabiel mogelijk te houden door regelmatig(er) kleine hoeveelheden te eten. Gezond werken en overwerken* begint dan ook al bij een goed ontbijt. Je kunt je spiegel ‘s ochtends omhoog ‘tikken’ met een glas verse jus. Eet gedurende de (werk)dag koolhydraat-arme volkorenproducten (roggebrood, havermout), zuivel, noten, groente en fruit en laat de zoete snacks, energiedranken en witbrood staan.

Blijf nuchter
Voedsel is gevoelig voor het zogenaamde nocebo-effect. Dat betekent dat veel klachten van bepaalde voeding pas ontstaan zodra je er een negatief beeld van vormt. Er is in het afgelopen decennium een ongezonde angst voor tarwe ontstaan. Bijna 9% van de mensen vermijdt gluten geheel of gedeeltelijk, terwijl slechts 0,3% van de bevolking daadwerkelijk last heeft van de darmziekte Coeliakie. Omdat voedingsintolerantie je leven op de kop zet en vaak veel geld kost, is een nuchtere houding raadzaam. Ook het beeld dat voeding vroeger gezonder was, klopt niet. In het voedsel dat wij binnenkrijgen zit bijvoorbeeld steeds minder pesticide en dioxine. Dus hou je hoofd koel en eet gewoon gevarieerd en met mate. Blijf nuchter**.

Informatie 
Neem contact op met Gerjon Zomer. Hij vertelt u graag meer over hoe Breinspijs™ bijdraagt aan betere mentale prestaties. Bel met nummer 030 – 34 10 34 9 of stuur een e-mail naar gerjon@cook-cook.nl

*  Overwerken is slecht voor je, berichtten de media begin 2016. Hier lees je de nuancering.
** Hoewel nuchter? Van een of twee glazen rode wijn per dag is bewezen dat het de veroudering van het brein vertraagd.  


Enkele tips uit onze Breinspijs-methode  

Stomen  Door eten te stomen in plaats van het te bakken of te koken, maak je het goed verteerbaar en behoud je tegelijk de vitamines.
Dagvers  Bereid maaltijden op de dag zelf. Hierdoor blijft de voedingswaarde optimaal en wordt bederf voorkomen. 
Kleurrijk  Een evenwichtig dieet bevat groenten en fruit in alle kleuren van de regenboog. Kies altijd de kleurrijkste exemplaren; hoe langer aan de boom of plant, hoe meer vitaminen.
Vetten bak bij voorkeur niet in olijfolie – dat bij hoge verhitting carcinogeen wordt en wat ons betreft een muffige noot aan een gerecht geeft – maar gewoon in boter. 
Schoon Houdt de keuken en je handen brandschoon. Zo voorkom je besmetting. 
Ongezouten Zout door eten koken heeft niet veel zin, je proeft het nauwelijks. Zout gebruik je voor het op smaak brengen. Pasta koken gaat net zo goed met een snuf kalium in plaats van natrium (waarvan we al genoeg binnenkrijgen).